Mennen woninginrichting

Festonneren

Festonneren

Wij zijn in 1993 gestart met het festonneren van karpetten. Doordat Peter een festonneermachine heeft kunnen aanschaffen is de passie voor onze zaak ontstaan! Begonnen in de garage bij zijn ouders en uitgegroeid tot een volledige woninginrichting. Door de steeds grotere vraag naar gefestonneerde karpetten zijn wij in 2006 verhuisd naar de grotere locatie op de Grote Laak in Roggel. Hier hebben we een eigen festoneer tafel ontworpen met luchtdruk, waardoor we grotere tapijten kunnen verwerken. Door de luchtdruk krijg je als het ware een zwevend tapijt waardoor grotere tapijten makkelijk te draaien en te festonneren zijn.

Maar wat is festonneren nou toch eigenlijk? Festonneren is het omboorden van tapijt met kwaliteitsgaren. Een karpet krijgt om de gehele omtrek een stevige festonsteek waardoor het tapijt netjes word afgewerkt. Via tapijtstalen zoek je een tapijt in de gewenste kleur uit en maken wij het karpet op de gewenste maat en vorm. Door de grote collectie aan kleuren festongaren hebben wij voor ieder tapijt een geschikte optie. Tegenwoordig is een karpet niet alleen nog maar rechthoekig, maar zijn ook ronde, ovale of geometrische vormen mogelijk.

Op onze eigen locatie worden de karpetten gefestonneerd door middel van een professionele festonneermachine. Naast karpetten voor in huis maken wij ook karpetten die geschikt zijn voor auto’s, campers en caravans. Deze maken wij doormiddel van aangeleverde mallen of maken wij op maat in het voertuig. Natuurlijk werken wij deze dan ook netjes af met de festonsteek.

Een andere afwerking die wij hanteren is het volumeren van karpetten, ook wel een volumen karpet genoemd. Hierbij worden de zijkanten van het karpet omgeplakt en geschoren waarna er ondertapijt geplakt wordt aan de onderzijde. De randen van het karpet krijgen hierdoor een volle uitstraling met veel volume. Deze afwerking is vooral zeer geschikt en mooi bij hoogpolige vloerkleden.

Ook kan je bij ons terecht voor de reparatie van oude Perzische kleden/ karpetten, in zoverre dit mogelijk is. Wij zullen dan de oude randen eraf halen en vervangen voor een nieuwe gefestonneerde rand. Daarnaast kunnen wij twee karpetten aan elkaar maken doormiddel van een lasband aan de achterzijde van het tapijt. Vervolgens worden deze karpetten opnieuw gefestonneerd zodat ze weer mooi zijn afgewerkt. Dit word veel gedaan bij karpetten met een print, hierdoor kun je het karpet dubbel zo groot maken en de print behouden.

Benieuwd naar de mogelijkheden bij jullie thuis? Maak dan een afspraak en kom de mogelijkheden bekijken bij ons in de showroom.

Festonneren inspiratie